Tauzen mieszkanie

AutorzyBogna Polańska
Roma Skuza
Inwestorprywatny
Data realizacji2010
Powierzchnia68m2
Lokalizacjaos. 1000-lecia w Katowicach
WspółpracaSylwia Kobos

Tauzen mieszkanie. Założeniem projektu było stworzenie dużej, funkcjonalnej przestrzeni dla młodego małżeństwa z dzieckiem jak również możliwość ewentualnego wynajmu pokoi większej ilości lokatorów. Tauzen mieszkanie pierwotnie posiadało wąską kuchnię, cztery pokoje, łazienkę z osobną toaletą i pomieszczenie gospodarcze.

Zdecydowano się na powiększenie ciasnej kuchni kosztem jednego z pokoi. Stworzono ‚open space’ – połączenie salonu z kuchnią, co znacznie powiększyło optycznie przestrzeń.

Klaustrofobiczną wcześniej toaletę włączono w łazienkę, przez co powstało większe jak również bardziej funkcjonalne pomieszczenie – namiastka salonu kąpielowego. Sypialnię umieszczono w dawnym pokoju dziennym, gdzie można było wydzielić garderobę. Całe mieszkanie utrzymane jest w kolorystyce czarno-białej, tę monochromatyczność przełamuje ciepła drewniana podłoga.



play_arrow