Akuku bawialnia w Bielsku-Białej

AutorzyMartyna Król
Roma Skuza
Bogna Polańska
Inwestorprywatny
Data realizacjimaj – listopad 2020
Powierzchnia132,6m²
LokalizacjaBielsko-Biała

Zastane elementy wnętrza

Rzut bawialni ma dość nietypowy kształt. Jest to długi i wąski lokal z oknami na krótszych elewacjach, dlatego podstawowym wymogiem było zaprojektowanie wnętrza w jasnych barwach. Zastane ściany działowe w głębi lokalu sugerowały też umieszczenie w tej części pomieszczeń, niewymagających światła dziennego.

Układ funkcjonalny

Salę zabaw postanowiliśmy umieścić we frontowej części lokalu przy dużej witrynie, zaraz za nią kawiarnię, natomiast salę urodzinową przy elewacji tylnej. Pośrodku tych funkcji umieściliśmy niezbędne pomieszczenia niewymagające dużej ilości światła dziennego jak pomieszczenie socjalne i łazienki.

chevron_left
chevron_right
Widok z góry
chevron_left
chevron_right
Rzut bawialni

Pomysł na wnętrze

Nazwa bawialni „Akuku” była punktem wyjściowym. Tworząc motyw przewodni wnętrza nasunęły nam się różne interpretacje tego wyrażenia, od sygnału niespodziewanej obecności i zaskoczenie tym samym osoby, po skojarzenie z kukułką, jej śpiewem, ptakami, zwierzętami, z przyrodą.

Zależało nam, aby dzieci zaskoczyć oryginalną przestrzenią, jakiej nie mają w domu czy w przedszkolu. Przypomnieliśmy sobie jak to fajnie było być dzieckiem, bawić się w przygody, biwakować, podróżować, odkrywać naturę. Postanowiliśmy zabrać właśnie w taki świat każdego odwiedzającego.

Safari

Wnętrze bawialni to jedna wielka przygoda. Na samym początku przekraczając bramę wejściową mamy drzewa z naturalnych pni brzóz połączonych z liśćmi ze sklejki na suficie. Między nimi przymocowany jest hamak, który zaprasza, aby się pobujać. Na trawie rozłożone jest tipi, które może dać początek zabawy w piknik i „spania pod namiotem” ale jak to bywa w lesie trzeba uważać na węże.

Program bawialni inwestorzy także mają spójny z wystrojem. Cyklicznie odbywają się warsztaty przyrodnicze, gdzie dzieci mogą poznać świat płazów, gadów czy ssaków.

chevron_left
chevron_right
Domek w lesie

Domek – obserwatorium

W drugiej części bawialni zaprojektowaliśmy domek-obserwatorium na palach, z którego można podglądać całą salę zabaw. Domek wyposażony jest w taras, zjeżdżalnię i mini kuchnię, która zachęca do gotowania smacznych posiłków, a na przejażdżkę po safari zaprasza samochód terenowy.

Sala zabaw odgrodzona jest od kawiarni plecionymi linami i otwartymi półkami na zabawki. Liny z naturalnej bawełny dają możliwość rodzicom podglądania co robią dzieci w przestrzeni zabaw a jednocześnie wydzielają część kawiarni z barem.

Kawiarnia

W kawiarni mamy długą ławę z poduszkami i oparciem z ratanu, gdzie można swobodnie wypić kawę zjeść ciasto czy nawet popracować. U góry nad siedziskami przewidzieliśmy półki na kwiaty, które swobodnie zwisają w wysokim pomieszczeniu. Stoliki w kształcie kwadratu da się łączyć w zależności od ilości osób.

Dobór produktów, takich jak krzesła, kafelki, witryna chłodnicza czy półki sprawia, że w tej części bawialni rządzi kolor biały. Niektórych produktów wyposażenia nie dało się kupić w tym kolorze, dlatego zarówno blacha falista zakrywająca bar jak i nogi od stołów zostały zaproszkowane na kolor biały. Nawet lampa-małpka witająca gości przy barze jest w tym białym.

chevron_left
chevron_right
Kawiarnia

Kolorystyka i materiały użyte we wnętrzu

Kolorystyka całego wnętrza utrzymana jest w odcieniach safari, przeważają ciepłe i jasne kolory jak beżowy, brązowy i khaki.

Podczas procesu projektowego powstał nie tylko pomysł na wnętrze, ale także stworzyliśmy autorskie elementy wystroju jak domek, samochód safari, węże-pluszaki czy abstrakcyjne grafiki na ścianach inspirowane naturą.

Materiały jakich użyliśmy do stworzenia projektu to głównie, sklejka, ratan, blacha i brzozy. Wykorzystaliśmy też dekoracyjny potencjał zastanej konstrukcji nośnej. Tynk ze słupów, podciągów i sufitu został odkuty, ukazując fakturę surowego betonu.



play_arrow