Pawilon wystawienniczy dla Ministerstwa Zasobów Naturalnych i Środowiska Tajlandii podczas COP24 Katowice 2018

  • AUTORZY:
    Bogna Polańska,
    Roma Skuza

    DATA REALIZACJI:
    grudzień 2018

  • POWIERZCHNIA:
    120m2

    WYSTAWCA:
    Ministerstwo Zasobów
    Naturalnych i Środowiska,
    Tajlandia

  • WYDARZENIE:
    COP24 Katowice 2018 –
    Konferencja Narodów
    Zjednoczonych w sprawie
    Zmian Klimatu

  • LOKALIZACJA:
    Międzynarodowe Centrum
    Kongresowe w Katowicach

    INSTALACJA ZIELENI:
    Wietrzne Pole

W minionym roku w Polsce odbyła się największa konferencja ONZ – szczyt COP24. To właśnie w naszym rodzinnym mieście, w Katowicach od 3 grudnia podejmowaliśmy osobistości świata, którym na sercu leży dobro naszej planety. Wydarzenie to poświęcone jest najważniejszym tematom dotyczącym światowej polityki klimatycznej. Przez dwa tygodnie toczyły się wzmożone debaty w salach konferencyjnych, rozmowy w kuluarach i dyskusje w pawilonach wystawienniczych poszczególnych państw.

Nasza pracownia miała przyjemność projektować jeden z pawilonów. O pomoc w aranżacji i realizacji stoiska na 5 tygodni przed planowanym wydarzeniem zwróciło się Ministerstwo Zasobów Naturalnych i Środowiska Tajlandii.

Powstały projekt to nietypowe połączenie różnych wymogów takich jak: żądany metraż oraz program funkcji, bardzo restrykcyjne przepisy przeciwpożarowe, które dość mocno ograniczały możliwości użycia różnych materiałów wykończeniowych, ekstremalnie krótki czas realizacji a więc możliwość użycia jedynie artykułów wyposażenia wnętrz dostępnych na rynku.

Ważnym aspektem były konkretne wytyczne klienta takie jak uwzględnienie sceny dla prelegentów i miejsca dla czterdziestu słuchaczy, odrębne zamykane miejsce na wewnętrzne spotkania i lunche, recepcja, zaplecze techniczne oraz strefa nieformalnych spotkań.
Atrakcją pawilonu miało być wydzielone miejsce, w którym każdy z gości mógłby zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie z charakterystycznym tłem. Stoisko oczywiście miało być również wizytówką Tajlandii.

Koncepcja opierała się na przemyślanym układzie funkcjonalnym, aby przy podanym metrażu pawilonu zmieścić cały bogaty program.

Ponadto zależało nam, aby stoisko było otwartą przestrzenią zapraszającą przechodniów do środka. Zastosowaliśmy różne formy zieleni od koloru ścian po „żywą” instalację, która tym samym nadała wnętrzu charakter lekko egzotyczny. Konstrukcja została zaakcentowana nietypowym kolorem różowym, a ściany morsko-zielonym jako nawiązanie do charakterystycznych bogatych w czerwono-różową paletę mozaik wyłożonych na elewacjach świątyń w Tajlandii.

fot. Radosław Kaźmierczak