MOK – strefa wejściowa

  • AUTORZY:

    Marcin Czopek,
    Bogna Polańska,
    Roma Skuza

  • INWESTOR:

    Miejski Ośrodek Kultury w Miasteczku Śląskim

  • DATA REALIZACJI:
    2018

    POWIERZCHNIA:
    64m2

  • LOKALIZACJA:

    Miasteczko Śląskie

Głównym założeniem projektu było stworzenie miejsca, które miało służyć jako foyer w miejscu istniejącej komunikacji, przed główną wielofunkcyjną salą na piętrze Miejskiego Ośrodka Kultury.

Zdecydowaliśmy się możliwie jak najwięcej zachować z oryginalnych i ciekawych materiałów użytych we wnętrzu jak istniejąca boazeria, lastryko czy metalowa balustrada. Zależało nam, aby przy renowacji wydobyć piękno materiałów.

W większości udało się odzyskać boazerię z wyjątkiem części dolnej co spowodowało późniejsze wprowadzenie podziałów z listewek. Brzozowe kantówki wzbogacają elewację wejściową do sali głównej oraz kryją w sobie oświetlenie. Podziały nawiązują do linii lamperii w sali głównej oraz utrzymują linię drzwi holu. Lastryko zostało wyszlifowane i zaimpregnowane uzyskując matowe wykończenie. Odświeżona została również czarna balustrada.

Adaptując przestrzeń postanowiliśmy wykorzystać istniejącą za ścianą kuchnię, otwierając ją na hol. Zastąpiliśmy wcześniejszą zabudowę z płyty pilśniowej ogromnymi drzwiami ze stali i szkła zbrojonego, wpuszczając dzięki temu dodatkową ilość światła oraz dając możliwość zintegrowania holu z aneksem kuchennym. Spowodowało to stworzenie dwufunkcyjnego wnętrza,

z którego mogą korzystać wszyscy zarówno osoby oczekujące na wydarzenia jak i grupy zorganizowane chcące skorzystać z kuchni.

Istniejąca kamienna zabudowa grzejników wzdłuż okien została obudowana sklejką, tworząc długą ławę. Dodatkowo została wyposażona w ukryte blaty pełniące funkcję stolików kawowych. W przypadku otwartej kuchni blaty te można rozłożyć i z nich korzystać.

Sama ława dzięki perforacji i przerwom między kantówkami pozwala na swobodą cyrkulację ciepłego powietrza grzejników. Zabudowę zamyka długa donica przeznaczona na zieleń, która ożywia klatkę schodową i zaprasza do wejścia na piętro.

W odniesieniu do projektu wnętrza sali głównej, którą mieliśmy przyjemność wcześniej projektować https://pracowniabrokat.pl/architektura/realizacje/mok-miejski-osrodek-kultury-miasteczku-slaskim/ na suficie pojawiła się instalacja z lamp w kształcie tub, która daje równomierne oświetlenie oraz podkreśla charakter wnętrza.

Spora ilość drewna połączona z kamienną posadzką oraz otwartą kuchnią – pozwala poczuć we wnętrzu ciepłą i przyjazną atmosferę.

fot. Magdalena Przybycień