B&T SKYRISE biuro informatyczne

  • AUTORZY:

    Bogna Polańska,
    Roma Skuza,
    Małgorzata Staroń

  • INWESTOR:
    B&T Skyrise

    DATA REALIZACJI:
    2013/2014

  • POWIERZCHNIA:
    289,7m2

    LOKALIZACJA:
    Dąbrówki, Katowice

  • NAGRODA:

    WYRÓŻNIENIE w kategorii WNĘTRZE ROKU za realizację projektu w 20. edycji konkursu ARCHITEKTURA ROKU WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO

Założeniem inwestora było stworzenie nietuzinkowego biura informatycznego, które pobudza kreatywne myślenie i odcina się od korporacyjnego spojrzenia na pracownika. Wyzwanie, jakie przed nami postawiono wymagało całkowicie nowego spojrzenia na funkcję biura.

Koncepcja wnętrza opiera się na prostym podziale funkcjonalnym. Najbliżej wejścia ulokowano funkcje administracyjne, salę konferencyjną oraz pomieszczenia zarządu. W drugiej części biura znajduje się duża, przestrzeń, w której znalazły się miejsca pracy oraz zblokowane w układzie pasmowym funkcje socjalne tj. serwerownia, pokój kreatywny, sanitariaty, kuchnia, pokój telefoniczny oraz garderoba.

Głównym elementem charakterystycznym dla tego wnętrza jest ściana z matowego poliwęglanu. Oddziela ona przestrzeń do pracy od strefy pomocniczej oraz część administracyjną od strefy wejściowej. Przenikające przez nią światło potęguje wrażenie lekkości.

Kolorystyka biura utrzymana jest w bielach i szarościach. Jedynie pomieszczenia socjalne pomalowane zostały w jaskrawych kolorach nawiązujących do identyfikacji firmy. W połączeniu z półprzezroczystym poliwęglanem tworzą akcent kolorystyczny w głównej sali dla pracowników. W otwartej części biura odsłonięto na suficie beton co nadaje wnętrzu surowy charakter. Jako uwypuklenie informatycznego profilu biura, na ścianach znalazły się cytaty wybrane przez pracowników i zapisane w formie kodu.

TEST2

fot. Radosław Kaźmierczak