BAŻANTOWO mieszkanie

  • AUTORZY:

    Marcin Czopek,
    Bogna Polańska,
    Roma Skuza

  • INWESTOR:

    prywatny

  • DATA REALIZACJI:
    2018

    POWIERZCHNIA:
    52m2

  • LOKALIZACJA:

    Katowice

Wnętrze mieszkania powstało na bazie potrzeb i wymagań jakie przedstawił nam inwestor. Ważnymi założeniami było stworzenie minimalistycznego wnętrza w oparciu o naturalne materiały, wygospodarowanie miejsca na rower z szybkim do niego dostępem oraz maksymalne otwarcie przestrzeni przy zachowaniu jednocześnie intymności w wymaganych strefach.

Aby uzyskać efekt większej przestrzeni wyburzyliśmy istniejącą ścianę między salonem a sypialnią i zastąpiliśmy ścianą wykonaną z profili stalowych oraz szklenia o zróżnicowanej przezierności wraz z kotarami. Zabieg ten pozwolił na integrację pomiędzy funkcjami przy jednoczesnym całkowitym rozdzieleniu tych stref. Za pomocą jednego ruchu możliwe jest stworzenie przestrzennego otwartego wnętrza. Dzielące pomieszczenia przeszklenie, umożliwia otwarcie na salon i wgląd w przestrzeń dzienną.

Zastosowanie we wnętrzu szynoprzewodów pozwoliło nam na wyeksponowanie konkretnych elementów oraz umożliwiło dostosowanie przestrzeni do potrzeb klienta. Zastosowaliśmy również linie światła, ukryte w zabudowach meblowych, które zaświecone wieczorem, wydobywają piękno materiałów wykończeniowych. Posadzka we wnętrzu została odlana z żywicy poliuretanowej.

Mocne akcenty kolorystyczne, dopełniają dominującą biel, nadając indywidualnego i wyrazistego charakteru. Staranny dobór materiałów oraz różnorodnych tekstur pozwala stworzyć przytulną a zarazem minimalistyczną przestrzeń, w której chłodne białe płaszczyzny łączą się z ciepłą barwą tkaniną oraz drewnem.

Dodatkowym elementem ścianki jest zaprojektowany boks z blachy gorącowalcowanej. Służy on jako stelaż utrzymujący rower. Odpowiednie tło nadaje, ulubionemu przedmiotowi użytkowemu klienta, rangę niemal eksponatu. Użyta blacha jest widoczna w każdym pomieszczeniu, będąc integralną częścią wnętrza. Zlokalizowanie roweru blisko wyjścia było uzależnione od natężenia użytkowania oraz braku jakiejkolwiek innej przestrzeni służącej do przechowywania w budynku.

W sypialni elementem przewodnim jest lamperia, która łączy ze sobą garderobę oraz miejsce pracy przy komputerze. Jej wysokość jest kontynuacją podziału szafek kuchennych oraz podziału ściany z profili stalowych.

W części dziennej znajduje się aneks kuchenny wykonany z naturalnego dębowego forniru z czarną matową wyspą oraz salon z betonowym stolikiem kawowym.

Łazienka z monolityczną betonową umywalką była jednym z marzeń klienta. Dodatkowo została wyposażona w minimalne pomieszczenie gospodarcze. Praktycznym zabiegiem w łazience jest bezpośrednie oświetlenie twarzy przy uchyleniu frontu szafki.

fot. Radosław Kaźmierczak