Bawialnia Giligili w Katowicach

  • AUTORZY:

    Martyna Król,
    Bogna Polańska,
    Roma Skuza

  • INWESTOR:

    prywatny

  • DATA REALIZACJI:
    wrzesień – grudzień 2019

    POWIERZCHNIA:
    112m2

  • LOKALIZACJA:

    Katowice

Podstawowym założeniem inwestorek było stworzenie projektu bawialni spełniający 3 funkcje: przestrzeń zabaw inspirowaną założeniami pedagogiki Montessori, strefę urodzinową oraz kawiarnię dla rodziców.

Dzięki doświadczeniu, które zdobyliśmy podczas projektowania licznych wystaw dla dzieci i twardym wytycznym narzuconym przez system pedagogiki  Montesorii (kolorystyka, materiały, sposób ułożenia i grupowania pomocy edukacyjnych) stworzyliśmy projekt bawialni podzielony na 2 strefy.

Pierwsza z nich to przestrzeń sensoryczna. To tutaj dzieci mają okazję wejść w świat zmysłów i przejść przez labirynt piankowych makaronów oraz przebiec przez kolorowe wstążki. Bez obaw mogą przytulić się do prawdziwego pnia drzewa. Powąchać leśne zapachy ukryte w budkach dla ptaków. Co więcej, naszym ulubionym elementem tej przestrzeni są olbrzymie szare, miękkie kamienie.  Zaprojektowaliśmy je z myślą o budowaniu niejednej groty czy “bazy” wymyślonej przez dzieci. W strefie tej przewidzieliśmy również miejsce dla paneli sensorycznych przy ogromnej ścianie. Dzięki czemu właścicielki mają możliwość dodawania w późniejszym terminie coraz to nowszych modeli paneli.

Druga strefa, jaką zaprojektowaliśmy to tzw. zabawa reżyserowana “w dom”. Postanowiliśmy przenieść prawdziwy dom do przestrzeni dziecięcej. Stworzyliśmy budynek z drewnianej konstrukcji, do którego można wejść i odegrać scenę z prawdziwego życia. Wnętrze domu posiada min. mini kuchnię, kominek czy stół jadalny. Dzięki tej zabawie dzieci mogą odgrywać takie domowe czynności jak: gotowanie, prasowanie jak również sprzątanie. Kontynuacją tej zabawy jest część ogrodowa.  W części tej znajduje się sztuczna trawa do złudzenia przypominająca prawdziwą, warsztat z małymi narzędziami i przyrządami ogrodowymi.

Dodatkowo w drugiej części bawialni jest rakieta ze sklejki, która “wylądowała” w ogródku i zaprasza do środka niczym tajemniczy obiekt, aby odkryć przed dziećmi świetlne zabawki i przenieś je w świat kosmosu. Element ten powstał z myślą o dzieciach nadwrażliwych.  Dzieci te potrzebują się wyciszyć i odseparować od otoczenia.Osobne pomieszczenie to strefa warsztatowa, która okazjonalnie spełnia również role sali urodzinowej.

Oprócz przestrzeni zaprojektowanej dla dzieci, klientki chciały dać też chwilkę wytchnienia rodzicom.  Poprosiły nas o zaaranżowanie mini kawiarni, gdzie dorośli mogliby napić się kawy podczas zabawy dzieci. Mogą również zjeść coś smacznego, spotkać się w większym gronie i móc porozmawiać.

Naszym głównym założeniem podczas projektowania kawiarni było uspójnienie jej wizualnie z bawialnią. Chcieliśmy jednocześnie, aby wyróżniała się jako przestrzeń dla dorosłych. Postawiliśmy na wnętrze zatopione w różnych odcieniach różu oraz eleganckie dodatki w postaci srebrnych lamp czy tapicerowanego zagłówka. Przy zestawieniu z zastałymi surowymi elementami jak betonowy sufit, podłoga oraz stalowe czarne elementy konstrukcyjne, stworzyliśmy nietuzinkowe wnętrze dające możliwość zrelaksowania się oraz odpoczynku.

Nie obyło się bez pomieszczeń wymaganych przez przepisy BHP jak pom. socjalne czy szafa porządkowa. Pomimo małego metrażu udało się nam jeszcze wygospodarować niewielkie pomieszczenie dla rodzica z dzieckiem. Można  w nim przebrać siebie i dziecko w bardziej swobodny strój do zabawy lub nakarmić go czy przewinąć.

fot. Radosław Kaźmierczak