TAUZEN mieszkanie

  • AUTORZY:

    Bogna Polańska,
    Roma Skuza

  • INWESTOR:
    prywatny

    DATA REALIZACJI:
    2010

  • POWIERZCHNIA:
    68m2

    LOKALIZACJA:
    os. 1000-lecia w Katowicach

  • WSPÓŁPRACA:

    Sylwia Kobos

tauzen01

Założeniem projektu było stworzenie dużej, funkcjonalnej przestrzeni dla młodego małżeństwa z dzieckiem oraz możliwość ewentualnego wynajmu pokoi większej ilości lokatorów. Mieszkanie pierwotnie posiadało wąską kuchnię, cztery pokoje, łazienkę z osobną toaletą i pomieszczenie gospodarcze.

Zdecydowano się na powiększenie ciasnej kuchni kosztem jednego z pokoi i stworzenie ‚open space’ – połączenia salonu z kuchnią, co znacznie powiększyło optycznie przestrzeń.

Klaustrofobiczną wcześniej toaletę włączono w łazienkę, przez co powstało większe i bardziej funkcjonalne pomieszczenie – namiastka salonu kąpielowego. Sypialnię umieszczono w dawnym pokoju dziennym, gdzie można było wydzielić garderobę. Całe mieszkanie utrzymane jest w kolorystyce czarno-białej, tę monochromatyczność przełamuje ciepła drewniana podłoga.

rzut_tauzen
tauzen03
tauzen02
tauzen04
tauzen05

fot. Michał Pawłowski