KOSZYKOWA mieszkanie

  • AUTORZY:

    Bogna Polańska,
    Roma Skuza

  • INWESTOR:
    prywatny

    DATA REALIZACJI:
    2016

  • POWIERZCHNIA:
    62,65m2

    LOKALIZACJA:
    Panewniki, Katowice

  • WSPÓŁPRACA:

    Aleksandra Stolecka

koszykowa01

Początkowo oczekiwania inwestora były umiarkowane – poprosił o pomoc w zaaranżowaniu wnętrz pokojów oraz wymianę frontów w kuchni. Nie przeczuwał jaka rewolucja zostanie dokonana w jego wytycznych. Po przedstawieniu pomysłu na kompleksowe zagospodarowanie przestrzeni mieszkania oraz pokazaniu jakie możliwości może dać nowy układ funkcjonalny, inwestor dał się przekonać do poszerzenia zakresu remontu.

Efektem wspólnej pracy była decyzja o wyburzeniu ściany nośnej oddzielającej salon od kuchni. W miejscu wyburzonej ściany zamontowano podciąg i dzięki temu zabiegowi uzyskano dużą i jasną przestrzeń dzienną. Zdecydowano, żeby belkę konstrukcyjną zostawić odsłoniętą ale pomalowano ją w kolorze ścian. W ślad za tą decyzją równolegle do podciągu zaprojektowano natynkową miedzianą instalację świetlną, rozprowadzoną prostopadle po całej przestrzeni dziennej. Podciąg wraz z miedzianą instalacją stały się eksponowanymi elementami wnętrza, a całość tworzy spójną kompozycję.

Inwestor już na pierwszym spotkaniu zaznaczył, że lubi jasne pomieszczenia, mało gotuje, za to dużo czyta i ma sporą ilość książek.

Przy takich wytycznych kuchnię zmniejszono do minimum, a salon powiększono o funkcję biblioteczną i wygospodarowano miejsce do pracy. Dla ujednolicenia i optycznego powiększenia tej wspólnej przestrzeni użyto wszędzie takiego samego materiału – forniru brzozowego. Naturalne oraz bielone drewniane trójkątne płaszczyzny, tworzą geometryczny obraz przypominający wykres EKG serca, stanowiący nawiązanie do profesji właściciela. Sprzęty kuchenne zostały umieszczone w nieszablonowej zabudowie, która dzięki zastosowaniu nietypowego systemu „drzwi łamanych” pozwala na całkowite ich ukrycie za jednolitą i estetyczną płaszczyzną. W sercu salonu umieszczono wielofunkcyjną sofę w miętowym kolorze, która zmienia swój kształt w zależności od potrzeb.

W drugim pokoju, w którym jest sypialnia inwestora ścianę pokryto tapetą z odważnym paternem. Nawiązuje ona zarówno do barwy sofy jak i do trójkątnego wzoru forniru. W całym mieszkaniu została położona drewniana podłoga zbliżona kolorem do forniru brzozowego, a jasnym dopełnieniem są różnego rodzaju elementy w odcieniach bieli takie jak: marmurowy blat stołu, blat kuchenny, tablica na magnesy czy okrągłe włączniki i gniazdka.

inwentaryzacja_koszykowa
rzut_koszykowa
koszykowa02
koszykowa03
koszykowa04
koszykowa05
koszykowa06
koszykowa07
koszykowa08
koszykowa09

fot. Radosław Kaźmierczak